Pierogi to jedno z najbardziej znanych polskich wigilijnych potraw. Dzieci uwielbiają to danie przede wszystkim z farszem ruskim czy kapustą i grzybami. Uczniowie klasy IIc przekonali się jak może być ekscytująco podczas lepienia pierogów w toku trwania kolejnych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Zespół Szkół im. Stefana Bobrowskiego w Rawiczu. Najmłodsi uczniowie naszej szkoły w trakcie trwania niniejszych zajęć poznali mi.in. różnorakie techniki tworzenia „falbanek” na pierożkach, dowiedzieli się także w jaki sposób przygotować farsz – ruski, w jakiej temperaturze gotować oraz jak można je elegancko podawać na wigilijnym stole. Na końcu był czas na degustację pierogów własnej produkcji. Musicie nam uwierzyć na słowo, ale były przepyszne...
Kolejny raz dziękujemy Zespołowi Szkół Zawodowych za wspaniale spędzony czas podczas warsztatów świąteczno-noworocznych.
Do zobaczenia już niebawem w kolejnym cyklu fantastycznej, a zarazem wyjątkowej przygody kulinarnej!
Nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej - Marita Cwojdzińska